14.1.2021

Säärystimet, historiaa ja erilaisia malleja

 Sain ihanat värikkäät säärystimet taannoin ja pidän niitä ulkona lenkillä ja pihatouhuissa. Mutta tiesitkö, mikä on säärystimien historia?


Wikipediasta ja partioaitan & kotilieden sivuilta kerättyä:

Säärystimiä on käytetty jo vuosisatoja. Materiaalit ja mallit ovat vaihdelleet suuresti käyttötarpeista ja kulttuureista riippuen. Yksinkertaisin suoja on säären ympärille kierrettävä kangasnauha, jollaiset olivat tyypillisiä esimerkiksi ensimmäisen maailmansodan aikana Brittiarmeijalla ja esimerkiksi australialaisilla sotilailla sekä japanilaisilla vielä toisessa maailmansodassa.

Siviilikäytössä säärystin on alkujaan usein ollut nahkaa, kuten esimerkiksi saamelaisten säpikkäät. Sääriä suojaavien säpikkäiden ja jalassa olevien poronkarvakenkien eli nutukkaiden väli suljettiin kiertämällä langasta kudotut paulat nilkan ympäri.

Matala säärystin eli nilkkain, damaski, on Disneyn piirroshahmon Roope Ankan käyttämä tuttu varuste. Nilkkain on suoja, mutta siitä muodostui jossain vaiheessa muotiasuste, joita tyylikkäät herrat käyttivät arkielämässä. Damaski saattoi olla myös villaa tai huopaa, joilla saatiin talvella kenkiin lisää eristettä suojaamaan jalkoja kylmältä.

Alla kuvia Kotilieden sivuilta, joissa näet muutamia erilaisia säärystinmalleja:






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti