24.11.2020

Huivi, mummohuivi,navettahuivi,pyhähuivi



 Käyttääkös väki vielä huiveja päässä? Maalla joskus näkyy vielä mummohuiveja. Kokeilin itsekkin, tosin modernimmalla tyylillä 😉 kiitos Airille suunnittelu/ompelu avusta!  Tästä tuli niin ihana että aion käyttää paljonkin :)

muistan kyllä molempien mummojeni käyttäneen huiveja ja jokaiseen tilanteeseen oli oma huivinsa. Se oli tarkkaa, mikä kävi mihinkäkin työhön tai toimeen ja sidontakin oli tarkkaa, mikä oli soveliasta naisihmiselle ja mikä ei! Kuinka paljon sai olla koristuksia ja väriä mihinkäkin tilaisuuteen jne. Silmät suurena siinä tyttönen kuunteli naisen elämän mielenkiintoisia koukeroita ja totuuksia :)

Harppoomalla historiaa: Maaseudulla huivikulttuuri säilyi pisimpään, ainakin vanhat mummot kulkivat huivi päässä vielä 1970-luvulla. Työläisnaiset tarvitsivat huiveja suojavaatteikseen tehtaissa, meijereissä ja leipomoissa. Tavallisimmin arkihuiveja käyttivät kuitenkin maaseudun emännät työasunaan. Navettaan ei menty ilman huivia, eikä ruuanlaittoon tai leivontapuuhiin voinut ryhtyä huivitta.


 Mikael Agricola kirjoitti reunahuomautuksena Uuden testamentin suomennokseen 1548, että alamaisuuden merkiksi vaimon tuli peittää päänsä nätyksi kutsutulla pääliinalla tai hunnulla. 

 ”Woima, se on pääliina Nätty / eli hundu, quin tesse cuzutan woima / ilolla merkiten ette Waimo ombi Miehen hallusa.” 

Jokatapauksessa, kivahan se on ja paljon löytyy historiaa aiheesta googlettamalla! 

#huivi #mummohuivi #huivipäässä #navettahuivi #vaimonhuivi #koristehuivi 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti